poniedziałek, 24 marca 2014

Julia Chmielewska

Julia Rosnowska, właściwie Julia Krzemińska[1] (ur. 1989 w Warszawie) – polska aktorka.
Studentka Akademii Teatralnej w Warszawie. Jej rodzicami są: Bernadetta Machała-Krzemińska (aktorka) i Stanisław Krzemiński.

Filmografia wybrana:

2001: Plebania jako córka Tośków (odc. 67)
2009: Londyńczycy 2 jako Ola Kubacka (odc. 13, 14, 16)
2011–2012: Julia jako Julia Chmielewska
2011: W imieniu diabła
2013: Hotel 52 jako Magda (odc. 80)
2013: Komisarz Alex jako Monika, wnuczka Biernackiego (odc. 44)




Wysłałem:03.2012
Otrzymałem:05.2012
Adres:Via TVN

poniedziałek, 17 marca 2014

Edward Bernard Raczyński

Edward Bernard Raczyński (ur. 19 grudnia 1891 w Zakopanem, zm. 30 lipca 1993 w Londynie) – polski dyplomata, polityk i pisarz, prezydent RP na uchodźstwie w latach 1979–1986.
Był zarówno najstarszym (złożył urząd w wieku 95 lat), jak i najdłużej żyjącym prezydentem RP (101 lat i 7 miesięcy).





wtorek, 11 marca 2014

Hubert Kostka

Siemanko,dziś przedstawiam podpis zdobyty osobiście.Podpis jak bardzo dla mnie szczególny bo od super bramkarza,trenera,człowieka!Zdobyłem go podczas spotkania z Panem Hubertem w Zabrzu.Chciałbym też nieco przybliżyć jeden z najważniejszych meczy Górnika Zabrze,a zarazem wszystkich zawodników w nim grających oraz kibiców!Trójmecz w końcu rozstrzyga rzut monetą dla mnie do dziś to jakaś bajka,aż łezka się w oku kręci.POLSKA!!!!GÓRNIK!!!!!BRAWO!!!




video





Hubert Jerzy Kostka ur. 27 maja 1940 w Markowicach (dawniej Markdorf, Markowitz) – polski piłkarz (bramkarz), reprezentant Polski (także kapitan reprezentacji), mistrz olimpijski 1972, trener piłkarski.
Nosił boiskowy przydomek Farorz (co oznacza w gwarze śląskiej proboszcza). W 1964 uzyskał dyplom magistra inżyniera górnictwa na Politechnice Śląskiej; uzupełnił wykształcenie także w kierunku sportowym – w 1975 ukończył katowicką Akademię Wychowania Fizycznego, a od 1986 jest trenerem klasy mistrzowskiej.
Karierę sportową rozpoczął w klubie LZS Markowice. W 1957 przeszedł do Unii Racibórz, a jesienią 1960 do Górnika Zabrze. W barwach Górnika występował przez 14 sezonów ligowych, rozegrał 301 meczów oficjalnych, w tym 221 w ekstraklasie. Zdobył jako piłkarz 8 tytułów mistrza Polski (1961, 1963-1966, 1970-1972) i 6 Pucharów Polski (1965, 1968-1972), grał także w wiedeńskim finale europejskiego Pucharu Zdobywców Pucharów, przegranym 1:2 z Manchesterem City.
Do najlepszych występów Kostki w kadrze zaliczano mecze przeciwko Belgom (1967), Holendrom (1969) i Bułgarom (1969). Został także zapamiętany z występów w barwach Górnika w meczach europejskich pucharów – z Dynamem Kijów (1967), Manchesterem United (1968), AS Roma (1970). Był uważany za jednego z najlepszych polskich bramkarzy.
Po zakończeniu kariery zawodniczej zajął się trenowaniem ekip młodzieżowych Górnika. W 1976 po raz pierwszy został trenerem zespołu seniorów; w pierwszym sezonie poprowadził drużynę do 3. miejsca w ekstraklasie, ale kolejny słabszy sezon (zakończony spadkiem) kosztował go utratę posady na półmetku ligi. W następnych latach prowadził m.in. Szombierki Bytom (mistrzostwo Polski 1980); powrócił do Górnika Zabrze w 1983 i zdobył tytuły mistrzowskie w 1985 i 1986. Trzeci raz prowadził klub z Zabrza przez kilka miesięcy 1994. Był ponadto trenerem Walki Makoszowy, Zagłębia Sosnowiec, Olimpii Poznań, Petrochemii Płock, Lechii/Olimpii Gdańsk, Rakowa Częstochowa; w Szwajcarii prowadził kluby z Grenchen i Aarau.
Jako trener współpracował z Kazimierzem Górskim w sztabie szkoleniowym przygotowującym start Polaków na mistrzostwach świata w 1974 oraz w eliminacjach mistrzostw Europy w 1975. Pomagał także następnym szkoleniowcom kadry – Jackowi Gmochowi i Antoniemu Piechniczkowi w przygotowaniach do kolejnych Mundiali. Sam kandydował na stanowisko trenera selekcjonera Polski w 1989, ale przegrał z Andrzejem Strejlauem. Tygodnik Piłka Nożna przyznał mu trzy razy tytuł Trenera Roku.

W maju 2005 został powołany przez prezesa Polskiego Związku Piłki Nożnej Michała Listkiewicza w skład specjalnej komisji etyki, która miała zajmować się przypadkami korupcji wśród sędziów piłkarskich, jednak zrezygnował z udziału w jej pracach.